Fradi múzeumról egész pontosan 1985. december 3-a óta beszélhetünk. Ekkor nyitotta meg kapuit hivatalosan Nagy Béla, a labdarúgó-szakosztály 85 éves jubileumára rendezett ünnepségen.

 

Hogy ki is az a Nagy Béla?

 

1944. május 6-án született és természetesen már egészen kicsi korától csak a Ferencvárosért rajongott. Gyűjtött mindent, ami a Fradival kapcsolatos, beleértve az újságcikkeket is. Pincérként dolgozott a 60-as években, többek között a Mátyás Pincében, ahol is egyszer volt szerencséje vendégül látni a labdarúgócsapatot, akik éppen ott tartották egyik rendezvényüket. A vezetőknek hamar feltűnt felkészültsége és tudása szeretett klubjáról és mivel pont volt egy megüresedett hely a klubházban, megkérdezték lenne-e kedve ott dolgozni. Persze, hogy volt. Onnantól kezdve csak a Fradinak élt. Rengeteg időt és energiát rászánva kutatott fel rég elfeledett fényképeket, írásos és tárgyi emlékeket. Szinte nem volt olyan, amit ő nem tudott a klubról, legfőképpen a labdarúgókról. Több, mint 106 könyvet írt és szerkesztett. Munkáját lankadatlan szorgalommal végezte. 2006. március 26-án, életének 62. évében hunyt el hosszan tartó betegség után.

Munkásságát tovább folytatva, interaktív múzeumunkban a látogatók megtekinthetik a Ferencváros labdarúgásának legértékesebb díjait, trófeáit európai színvonalú körülmények között. Látható többek között Albert Flórián aranylabdája, Nyilasi Tibor ezüstcipője, valamint a magyar klubfutball máig legnagyobb sikerének díja, a VVK-trófea.

 

Múzeumunkban a látogatók idővonalon keresztül ismerhetik meg klubunk dicső múltját és történetét. Érdekességképpen az idővonalra „beszúrva” interaktív tableteken a korszaknak megfelelő fényképeken kaphatnak betekintést a régi időkről. Az idővonalat követően az „öltözői” folyosó látható, ahol a Ferencváros történetét 8 különböző öltözőszekrényben elevenítjük fel. Itt láthatóak a régi korok mezei, cipői, valamint a kornak megfelelő tárgyak. Még érdekesebbé téve a dolgot: az öltözőszekrényekben a korszakra jellemző slágerek, illetve rádiófelvételek is hallhatóak.

 

Következő állomás a retro lelátó, ahol a falelátós Üllői úti pálya lelátójának korhű másolata látható.

 

Ezt követi a Kincsestár, ahol a teljesség igénye nélkül állítottuk ki kupáinkat és ereklyéinket, melyek a Ferencváros jelentős eredményeinek állítanak dicső és maradandó emléket. A következő terem a tematikus kiállítási termünk, ahol félévente változó kiállítással várjuk látogatóinkat. Utolsó megállónk pedig a szentély, ahova belépve egy hologram kivetítőn régi játékosok képei elevenednek meg. A szentélyben kiállított tárgyakkal klubunk legnagyobb eredményeinek állítottunk emléket. Látható többek között Albert Flórián aranylabdája, Nyilasi Tibor ezüstcipője, valamint a magyar klubfutball máig legnagyobb sikerének díja, a VVK-trófea.

 

Elmondhatjuk, hogy Magyarországon ez az első olyan múzeum, ahol okostelefonon keresztül egy applikáció segítségével és használatával audioguide vezetést is kaphatnak látogatóink a magyar nyelven kívül további 6 külföldi nyelven.