Nyelvválasztás
MagyarMagyar
EnglishEnglish

Hírek

Kubala történelmi kupái

Kubala történelmi kupái

Kubala László élete első NB I-es mérkőzését a Ferencvárosi Torna Clubban játszotta le. Minden a zöld-fehér színektől indult el a vészterhes 1945-ös esztendőben… Ha nincs a történelem kiszámíthatatlan kegyetlensége, talán évekig szolgálhatja még a Ferencvárost, de Kubala László a katonai sorozás elől Cseszlovákiába menekült, onnantól kezdve pedig elkezdődött egy olyan nemzetközi karrier, ami révén Kubala László nem csak a Ferencváros, hanem a Barcelona, és a világfutball történelemkönyvében is külön fejezetet írt magának teljesítményével.

Kubala László 2017. november 3-án, pénteken hazatért a Ferencvároshoz. A szegénysorból származó zseni 90 esztendeje, 1927. június 10-én látta meg a napvilágot Budapesten, ez alkalomból adott otthont a Groupama Arénában a Fradi Múzeum a Kubala vándorkiállításnak. Nagy vándor volt maga Kubala is, azonban soha nem tagadta meg fradizmusát, amikor hazatért Magyarországra, a Ferencvároshoz mindig ellátogatott. Lélekben azon a bizonyos november 3-ai napon, a kiállítás megnyitóünnepségén is ott lehetett az Üllői úton, ahol a Barcelona és Kubala László családja is képviseltette magát.

A katalán vendégek nem érkeztek üres kézzel, sőt, az az igazság, hogy a világ egyik legnagyobb futballklubja komoly gesztust gyakorolt a Ferencváros, és Kubala Lászlóval szemben, hiszen egyesületünk számára – két hétig - 5 olyan trófeát adott át, amelyek 1952 óta egy alkalommal sem hagyták el a Barcelona múzeumát.

Az említett 5 trófeát Kubala László nyerte meg a Barcelonával. A kupák futballtörténelmi fontossága felbecsülhetetlen, hiszen a spanyol bajnoki trófeát, a Király-kupát, a Latin-kupát, a Martini Rossi trófeát (az UEFA-Szuperkupa jogelődje), és az Eva Duerta trófeát (a Spanyol Szuperkupa jogelődje) egy szezon alatt nyerte meg magyar géniuszával a gránátvörös-kék sztárklub. 

Ez a teljesítmény egészen 2009-ig rekordnak számított a Barcelonánál, Kubaláék akkori csapatát úgy is hívták: az ötkupás Barca. A 2009-es, Pep Guardiola által vezetett Barcelona ezt a teljesítményt 6 megnyert kupával tudta felülmúlni. 

Kubala 5 trófeáját november 19-éig, vasárnap estig lehet megtekinteni a Fradi Múzeumban! 

November 14-én, kedden a Magyarország-Costa Rica mérkőzés miatt nem nyit ki a Fradi Múzeum.

Vissza