Nyelvválasztás
MagyarMagyar
EnglishEnglish

Hírek

Hivatalosan is múzeum lett a Fradi Múzeum

„A Fradi Múzeum az első klubmúzeum, amely idén januártól hivatalosan is viselheti itthon a múzeum minősítést." – újságolta büszkén a keddi sajtóeseményen Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója. „A Nagy Béla klubkrónikás alapította kis szobából indult a hagyományok ápolása és őrzése és tavaly augusztus óta méltó helyszínen, méltó módon mutatja be a klub az FTC történelmét. A fejlődés mind a tárlatgazdagságban, mind a technikai megoldásokban is nyomon követhető. A levéltári együttműködés pedig olyan lehetőséget kínál, amellyel a múlt minden elérhető értékét és emlékét meg tudja őrizni és fel tudja lelni a klub.”

 

Nagy Béla 1985. május 3-án alapította a Fradi Múzeumot. A múzeum jelenlegi helyén 2014. augusztus 7-én nyílt meg, hivatalosan is 2015. január 13-án kapta meg a múzeum besorolást. A Groupama Aréna főépületének földszintjén található múzeumban 203 négyzetméteren, 7 helyiségben közel 300 tárgy, emlék látható. A Fradi Múzeum tárgyainak száma: 1900 darab. A tavalyi átköltözés óta közel 5 ezren látták a kiállítást, csak az augusztus 9-i Fradi Családi napon 827-en voltak 1 nap alatt.

 

A Fradi Múzeum igyekszik mindenben alkalmazkodni a kor követelményeihez. A múzeumi alkalmazás ingyenes letölthető az Apple App Store-ból és az Android Store-ból, amelyekben minden információ megtalálható a múzeumról. A Fradi egy innovatív technológiát is felhasznált, hogy minél korszerűbb lehessen a múzeum, így a mobil alkalmazások a tárlatvezetés során – 6 nyelven is - meghallgatható audio anyagokat úgynevezett iBeacon technológiával tették elérhetővé a látogatóknak.

 

A múzeummá válás előnyei egyfelől erkölcsiek, hiszen a múzeumi státusz rang, a múzeumok elit közösségének tagja lett a Fradi Múzeum, amely így részt vehet a Múzeumok Éjszakáján például. Másfelől anyagi előnyökkel is jár a státusz, a múzeum pályázhat az NKA által kiírt pályázatokra, amellyel sok költséget meg tud takarítani, például tematikus kiállítás megrendezésének költségeit, különleges eszközök beszerzéseit. A sportdiplomáciai előnyök: vándorkiállítás szervezése belföldön-külföldön, valamint más (nemzetközi) klubok gyűjteményét bemutatási lehetősége.

 

A levéltári együttműködés előnye, hogy az eddig a klub számára nem elérhető értékes dokumentumok beszerezhetőek akár digitálisan is, valamint egyedülálló dokumentumok eredeti példányait is ki lehet majd állítani. Például az új időszakos kiállítás különlegessége az 1899-es soroksári úti pályabérleti szerződés eredeti példánya. Külön megállapodás szerint a levéltárban tárolhatóak a múzeum iratai, fényképei is és a levéltár elvégezhet a Fradinak újság, könyv és fotó szkennelést a legjobb elérhető minőségben.

 

„Budapest Főváros Levéltára Magyarország második legnagyobb levéltára. A 2004-ben átadott, 23.440 négyzetméter hasznos területtel rendelkező modern épületében több mint 35 km iratanyagot őriz a főváros történetére vonatkozóan. Az 1901-ben alapított levéltár őrzi és feldolgozza a főváros működése során keletkezett maradandó értékű iratokat." – mutatta be a megjelenteknek az intézményt dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója. „A Ferencvárosi Torna Clubbal kötendő együttműködési megállapodás a levéltár magánirat feltárási koncepciójába illeszkedik, hiszen az FTC múltja ezer szállal kötődik a főváros történetéhez. Az egyesület története nélkül nem lehet megismerni Budapest múltját sem.”

Vissza